Copywriting

Copywritingu se aktivně věnuji od roku 2012 a za tu dobu jsem napsala spoustu normostran.

Cenu textu zjistíte v "Ceníku copywritingu".

Abyste si udělali lepší představu, jak vlastně píšu, provozuji tento blog.


Kontaktovat mě můžete na e-mailu: janafojtikova@post.cz

2018/07/04

Vytvořte si web zadarmo

Potřebu sdělit světu své myšlenky a nápady a přetlak slov mnozí z nás ventilují prostřednictvím osobního blogu. V současnosti je na výběr dost možností jak vytvořit web. I ten, který se nevyzná ve značkovacím jazyce HTML pro tvorbu webů může mít vlastní stránky. Někteří dají přednost tomu, mít vlastní web zpracovaný profesionálně. Tito asi sáhnou spíše po práci odborníků a nechají si web navrhnout za úplatu. 

A ti, kteří nechtějí za tvorbu webu vydat z kapsy zbytečně mnoho financí, mohou mít vlastní blog za minimální náklady. Stačí si jen vybrat z nabídky blogů zdarma. Jejich služby bývají však omezené a většinou se na webových stránkách zobrazují reklamy. O úroveň výš je pak pořídit si vlastní hosting a na něm zprovoznit některý z oblíbených redakčních systémů jakými jsou WordPress nebo Joomla či Drupal.

Tvorba webu prostřednictví Bloggeru

My se dnes podíváme na služby, které pro nadšence blogování nabízí Google. Jejich Blogger pro tvorbu webu je bezplatný s řadou vychytávek, které zaujmou nejednoho blogera. Je bez reklam, s vlastním designem, spoustou šablon, diskusním fórem, e-mailovou službou nebo možností zpeněžení webu prostřednictvím služby AdSense. Navíc bez starostí o aktualizace a ladění publikačního systému. Na Bloggerovi je možné vést jak osobní blog, stejně jako magazín či atraktivní webovou galérii fotografií. Stačí si jen vybrat.

Pro registraci a vznik nového webu stačí mít jen účet u Googlu a už se můžete pustit do tvorby webu. Vlastně ani nepotřebujete mít vlastní doménu, nejste-li nároční, anebo se vám nechce pro
začátek utrácet zbytečně své peníze, postavíte si vlastní web na doméně blogspot.com a celý blog budete mít úplně zadarmo. Pro toho, kdo se přeci jen rozhodne pro vlastní doménu, pak existuje jednoduchý postup, jak zakoupenou doménu přiřadit blogu. Stačí se jen vyznat v nastavení DNS záznamů u poskytovatele domény a celý postup vám nezabere více než pět minut. Při změně záznamů je však třeba počítat s tím, že se změny neprojeví ihned, ale až s odstupem několik hodin.

Jak se s Bloggerem pracuje

Když se zorientujete v nabídce Bloggeru a naučíte se využít všechny jeho možnosti, pak tvorba webu s ním je jednoduchá a odehrává se v několika základních záložkách:

  • příspěvek (publikování, editování a správa příspěvků)
  • motivu (výběr šablony)
  • rozvržení (nastavení designu a počtu sloupků blogu)
  • zpeněžit (nasazení reklamy AdSense)

Jak vybrat šablonu

Není-li znalost značkovacího jazyka HTML vaše parketa a spokojíte-li se s nabízenými šablonami, pak je tvorba webu  s Bloggerem opravdu hračkou. Stačí si jen vybrat a tvořit. Šablon je spousta od jednoduchých blogů až po atraktivní magazíny nebo efektní fotogalerie. Šablona se nastavuje v záložce Motiv a můžete si ji i barevně přizpůsobit dle vašeho estetického cítění včetně pozadí šablony, kterým může být třeba vámi vybraná fotografie.

Tvorba vlastního webu je opravdu jednoduchá
Dokonce je možné si nahrát vlastní favikon, což je malá ikona zobrazující se v adresním řádku. Pro začátek je důležité stanovit si rozvržení jednotlivých stránek blogu a počet sloupců, ve kterých se web bude ukazovat návštěvníkům.  Do rozvržení můžete libovolně umisťovat jednotlivé prvky stránky ve formě konfigurovatelných widgetů. V nastavení blogu je vidět i záložka jednoduché statistiky. Ta vám počítá jednotlivá navštívení blogu. Pokud vám tato nestačí a chtěli byste něco podrobnějšího, pak si na svůj blog snadno nasadíte měřící statistiky Google Analytics. Stačí se jen do této služby přihlásit, vytvořit si unikátní měřicí kód pro vaše stránky a ten zadat v nastavení blogu. A měříte.

A zpeněžujeme, co jsme vytvořili

Pokud jste s designem šablony a tvorbou webu spokojeni, pak už vám nezbývá nic jiného než publikovat vlastní články. Určitě jste už slyšeli rčení, že obsah je král. A je to pravda. Aby se o vás návštěvníci dozvěděli, je nutné pravidelně aktualizovat blog kvalitním obsahem, který má potenciálním návštěvníků co říci. S růstem návštěvnosti pak souvisí i možnost monetizace webu prostřednictvím služby Google AdSense, což je systém kontextové reklamy. Zaregistrujete se, získáte svůj první šek a zpeněžujte sami sebe. O monetizaci webových stránek se dočtete více zde.