Copywriting

Copywritingu se aktivně věnuji od roku 2012 a za tu dobu jsem napsala spoustu normostran.

Cenu textu zjistíte v "Ceníku copywritingu".

Abyste si udělali lepší představu, jak vlastně píšu, provozuji tento blog.


Kontaktovat mě můžete na e-mailu: janafojtikova@post.cz

2018/06/21

Jméno z kalendáře: Jana

V kalendáři najdete jméno Jana zapsané u dne 24. květen. Jana je ženskou obdobou jména Jan a obojí znamená "Bůj je milostivý". Prapůvod tohoto jména bychom měli hledat u hebrejského Jochanán. Jen v České republice toto jméno nosí na dvě stě tisíc lidí, což není rozhodně málo a svědčí o jeho poměrně velké oblibě. Minimálně v dřívější době.

Asi nejznámější Janou v historii je Jana z Arku, neboli Panna Orléanská. Její život byl plný zvratů. Narodila se 6. ledna 1412 ve Francii v selské rodině. Tedy ještě v době, kdy zuřila stoletá válka s Anglií. Její vidiny a hlasy ji přivedly až do čela francouzského vojska, kterému velela v boji proti Angličanům v bitvě o město Orléans. To jí bylo asi 17 let. O dva roky později však padla do rukou Angličanům, kteří ji odsoudili za čarodějnictví k upálení na hranici. Stalo se to 31. května 1431 v Ruenu. Později však byla svatořečena a je spolupatronkou Francie.

Další známou Janou je anglická spisovatelka Jana Austenová, autorka známých milostných románů Rozum a cit, Northangerské opatství a další. 

K Janám, které se zapsaly tentokrát do české historie, si jmenujme herečky Janu Štěpánkovou, Janu Dítětovou, Janu Brejchovou, Janu Preissovou, Janou Hlaváčovou či Janu Bouškovou.