Copywriting

Copywritingu se aktivně věnuji od roku 2012 a za tu dobu jsem napsala spoustu normostran.

Cenu textu zjistíte v "Ceníku copywritingu".

Abyste si udělali lepší představu, jak vlastně píšu, provozuji tento blog.


Kontaktovat mě můžete na e-mailu: janafojtikova@post.cz

2018/06/21

Zlínské Hradisko

Zlín je moderní město s historií, která sáhá až do 13. století, ale středověkých architektonických památek byste v něm napočítali snad na prstech jedné ruky. 

Je to dáno hlavně tím, že ještě na začátku 20. století se jednalo o obyčejné město na rozhraní Valašska, Hané a Slovácka, které svým vzhledem připomínalo spíše větší vesnici. Teprve s rozvojem firmy Baťa dostal Zlín díky architektům Kotěrovi, Gahurovi, Karfíkovi a Lorencovi svůj typický funkcionalistický vzhled. I kvůli nové výstavbě staré stavby šly dolů a natrvalo zmizely z povrchu zemského.

Když byste se rodilého Zlíňáka, který zažil baťovskou prvorepublikovou či válečnou éru zeptali, kam chodili o víkendech na výlety, odpověděl by nejspíš, že "k pili". Dnes už pila v těch místech pod Kudlovem nestojí. Ale památka na jednu ze středověkých staveb je tam stále. Sice není příliš vidět, protože leží v rozvalinách a její vzhled si musíte domyslet, ale je tam.


Zlínský hrad, neboli Hradisko

Zlínské Hradisko
Patří k nejstarším památkám Zlína. Nyní se opravdu jedná již jen o reliéfní rozvaliny a jedinou připomínkou jeho existence, která spadá do období 13. až 16. století, je nově vybudovaná dřevěná tabule s popisem historie Hradiska. Bývalo to nevelké opevněné sídlo vybudované na ostrožně kopce Barabáš nad Zlínem.

V letech 1938-1940 bylo místo podrobeno archelogickému výzkumu s tím, že zde byly nalezeny pozůstatky středověkého opevnění a valy s příkopem. Nálezy keramiky z tohoto místa byly popsány a vystaveny v Baťově studijním ústavu. Doba jejich vzniku se odhadovala na 11. až 12. století. Bohužel při leteckém bombardování Zlína v roce 1944 byly tyto nálezy totálně zničeny.


Jak Hradisko asi vypadalo?

Dřevěná informační tabule
Určitě to nebyl typický kamenný hrad olbřímích rozměrů. Podloží objektu bylo postaveno přímo na skále, která dokonce tvořila součásti podlah. Někde byly podlahy opukové nebo z pískovce. Původně měl mít hrad obdélníkovou srubovou, tedy dřevěnou věž. Nejpozději na začátku 14. stolení byl poničen, posléze obnoven, ještě roku 1360 byl připomínán, a to jako hrad, castum. V 15. a 16. století opevnění fungovalo jako "tvrzka". Později jeho význam upadl, majitelé zlínského panství Tetourové své sídlo přenesli do novostavby zlínského zámku. 

Pokud byste si chtěli někdy udělat na zlínské Hradisko výlet a pokochat se alespoň hezkými lesy, zde jsou GPS souřadnice: N 49° 12' 37.9" E 17° 40' 23.4"