Copywriting

Copywritingu se aktivně věnuji od roku 2012 a za tu dobu jsem napsala spoustu normostran.

Cenu textu zjistíte v "Ceníku copywritingu".

Abyste si udělali lepší představu, jak vlastně píšu, provozuji tento blog.


Kontaktovat mě můžete na e-mailu: janafojtikova@post.cz

2018/06/28

Ochutnal James Bond někdy jamajský rum?

Co má společného James Bond a jamajský rum? Více, než by se mohlo na první pohled zdát.

Odmysleme si osmnáctihodinovou cestu letadlem z České republiky a přenesme se na bílé pláže exotického karibského ostrova Jamajka, který je vítanou dovolenkovou destinací už nĕkolik desetiletí. Pobřeží lemované korálovými útesy střídá hornaté vnitrozemí s vápencovými krasovými plošinami, přičemž škála nadmořské výšky je opravdu široká. Od 150 cm nad mořem se můžete dostat až do výšky 2256 m. ***

Jamesovi Bondovi, tajnému agentovi Jejího veličenstva číslo 007, se určitĕ na Jamaice líbilo. Exotika, krásné ženy, dobré jídlo a pití ... co více si přát? Mimo toto všechno je totiž Jamaica rodným ostrovem nejznámĕjšího agenta filmového plátna.

Když v roce 1945 skončila druhá svĕtová válka, ptali se kamarádi Iana Fleminga, britského důstojníka námořní tajné služby, co bude nyní dĕlat. "Napíši dĕjiny špionáže, ale takové, že se na všechny předcházející zapomene jako na nudné". No nenapsal, zato však stvořil Jamase Bonda. Ve svém domĕ Goldeneye v Oracabessa na Jamajce, asi 79 km severnĕ od hlavního mĕsta Jamajky Kingston.

Bĕhem druhé svĕtové války se Ian Fleming při plnĕní svých vojenských povinností dostal také na ostrov Jamajka, který ho okouzlil do té míry, že si zde koncem 40.let minulého století postavil dům, na okraji útesu s výhledem na soukromou pláž. Skromná třípokojová stavba sdřevĕnými žaluziemi je postavena podle návrhu samotného Ian Fleminga.  V současnosti funguje Flemingův dům jako pĕtihvĕzdičkový Goldeneye hotel s jednou hlavní budovou a přilehlými bunglovy na ploše asi šesti hektarů.

Proč však Jamesu Bondovi Ian Fleming vložil do rukou již ve svém prvním románu o tajném agendovi Casino Royal místo rumu martini se slovy "Protřepat, nemíchat", tĕžkou soudit. Zvláštĕ když víme, že Jamajka je domovinou tohoto svĕtovĕ proslulého nápoje. Rum nemá na rozdíl třeba od skotské či koňaku stanoven přesný výrobní postup. V karibské oblasti má každá produkční oblast či ostrov svůj unikátní styl destilace melasy nebo šťávy z cukrové třtiny. Tyto styly mohou být zjednodušenĕ rozdĕleny podle jazyků, jimiž se na ostrovech hovoří. Rumy z Jamajky, kde se hovoří anglicky, jsou tradičnĕ tmavé, postupným mnohaletým zráním v sudech, tĕžké a velice aromatické. Využívají kvasnice s pomalejší fermentací, která umožňuje extrakci více aromatu.

Rumy z Karibiku už dávno nejsou pouze pitím pro vĕtrem ošlehané námořníky plujících na dřevĕných plachetnicích vstříc dobrodružství, ale jejich výraznou chuť může ochutnat každý milovník dobrého alkoholického nápoje. Ovšem až na Jamese Bonda, ten trval důslednĕ na svém martini. Ale o tom zase příštĕ.